Ontwerp van het gebouw

Kindcentrum Rijnvliet krijgt een avontuurlijk gebouw

In december 2019 wordt het opgeleverd. Volgens planning kunnen er kinderen samenwerken in multifunctionele ruimtes en in avontuurlijke ateliers. En, voor een kookles, ‘boodschappen’ doen in het Voedselbos. Ze lopen gewoon over de passage die het kindcentrum met het bos verbindt.

Wilbert Steenhuis en Yaike Dunselman van negen graden architectuur uit Amersfoort presenteerden vorige week het definitieve ontwerp aan opdrachtgever SPO Utrecht, Kind & Co en de gemeente Utrecht. Aan het ontwerp van dit bijzondere gebouw is een proces van intensieve samenwerking vooraf gegaan tussen de architecten en de wegbereiders van het kindcentrum.

Het projectteam dat Kindcentrum Rijnvliet inhoudelijk ontwikkelt, stelde duidelijke eisen aan het ontwerp. Alleen zo kunnen opvang en onderwijs straks werkelijk een geheel vormen. Kinderen van verschillende leeftijden moeten elkaar bijvoorbeeld kunnen ontmoeten, net als in een gezin. Het gebouw en de omgeving moeten voor kinderen prikkelend en uitdagend zijn en ook veilig en prettig voelen. Open én beschut zijn. Het mocht geen gesloten gebouw worden, maar juist een plek waar veel contact is tussen binnen en buiten.

Architect Yaike Dunselman is heel tevreden met het resultaat. ,,Het projectteam had een spannende wens. In het algemeen is het zo: hoe krachtiger de vraag, hoe beter het resultaat wordt. Het projectteam heeft dat echt heel goed gedaan.” ,,Het sterke is dat zij zich intensief hebben bemoeid met het ontwerp proces. Ik vind, wij worden als architecten niet betaald om onze eigen voorliefdes te volgen, maar een goed gebouw te maken voor de gebruikers. En Kindcentrum Rijnvliet wordt een goed gebouw.’’

Energieneutraal 

Belangrijk voor de opdrachtgever is ook dat het Kindcentrum Rijnvliet wordt gehuisvest in een 100 procent energieneutraal gebouw. Tijdens de bouw wordt gekozen voor duurzame materialen. En tijdens het gebruik wekken zonnepanelen en een warmtepomp straks voldoende energie op voor het hele kindcentrum. Deze keuze vergt een behoorlijke extra investering die weliswaar binnen 10 jaar wordt terugverdiend door het ontbreken van een energierekening, maar waarin door de overheid niet wordt voorzien. SPO Utrecht doet deze investering uit eigen middelen. Rob van der Westen, beleidsadviseur huisvesting: ,,Kindcentrum Rijnvliet is, net als al onze andere scholen, een maatschappelijke etalage in de wijk. Wij geven graag het goede voorbeeld. Bovendien is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in duurzame energie en alle andere vormen van duurzaamheid.’’

Opvang allerkleinsten 

Op de begane grond worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen in vier eigen ruimten. Beneden zijn ook speelzalen en drie ateliers voor oudere kinderen, met grote ramen die uitkijken op het tegenover gelegen Voedselbos. De zes ruimtes voor kinderen van 4 tot 6 jaar liggen pal boven die van de jongste kinderen. Deze verdiepingen zijn (ook) met elkaar verbonden door een spannend speelhuis. De eerste etage telt in totaal twaalf lokalen met leerpleinen en op de tweede is ruimte voor nog vier groepen met binnenpleinen.

Interactieve speelwand 

We zijn ook trots op de interactieve speelwand in de gymzaal. Hierop kunnen we lesstof projecteren die kinderen aanzet tot bewegen. Kindcentrum Rijnvliet is de eerste ‘school’ die we van zo’n wand voorzien. De interactieve wand is ook geschikt voor presentaties en decorvormen. Deze sportzaal heeft een eigen ingang en kan ook door anderen worden gehuurd.

Binnen is buiten, buiten is binnen 

Het kindcentrum gaat straks echt deel uitmaken van de nieuwe wijk Rijnvliet, dus de architecten kregen ook de opdracht mee voor verbindingen tussen binnen en buiten te zorgen. Opvallend is de passage die zich op één hoog dwars door het gebouw slingert. Via deze route loop je naar binnen bij het kindcentrum én kun je veilig oversteken naar het Voedselbos. In dit stukje natuur in de wijk zijn allerlei vruchtdragende bomen, struiken en planten voorzien.

Op de foto denkt het projectteam van SPO Utrecht en Kind & Co (links en midden) tijdens een workshop mee met de architecten (rechts): hoe kunnen we alle benodigde ruimtes kwijt op deze kavel?