Basisschool en kinderopvang in Leidsche Rijn

Onbegrensd leren op Kindcentrum Rijnvliet

Kindcentrum Rijnvliet heeft als motto ‘Samen op avontuur in Rijnvliet’. Het avontuur richt zich op nieuwe dingen proberen en verkennen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om nieuwe rekenstrategieën, fysieke uitdagingen bij een sport of spreken voor een grote groep mensen. Op verschillende gebieden neem je nieuwe stappen, zo leer je steeds weer iets nieuws. 
ik ga het avontuur aan-basisregel

O tot 13 jaar – groepsdoorbroken werken – onderwijs- en vrije tijd onder één dak 

Wat is onbegrensd leren en wat niet?

Onbegrensd leren komt op Kindcentrum Rijnvliet terug binnen drie belangrijke onderdelen. Het eerste onderdeel is de doorgaande ontwikkeling van 0 tot 13 jaar. Daarnaast zitten kinderen niet ‘vast’ aan de grenzen van een klaslokaal, er zijn verschillende ruimtes waar je aan de slag kunt. Medewerkers onderwijs werken intensief samen en bieden groepsdoorbroken onderwijs aan. Tot slot is er gelegenheid om de hele dag door te ontwikkelen en leren, zowel tijdens onderwijstijd als de Vrije tijd.  

Onbegrensd leren is voor ons niet hetzelfde als leren en ontwikkelen zonder kaders. De kinderen hebben een bepaalde mate van vrijheid, binnen de kaders die de medewerkers opstellenEr is een duidelijke dagindeling en wij werken aan de onderwijsdoelen die voor Nederland gelden. Er worden dagelijks instructies gegeven voor de basisvakken 

Als een kind geen zin heeft in rekenen, zoeken wij samen naar een manier hoe het kind zich wel kan motiveren. Daarom stellen wij ook vaak de vragen zoals ‘ben je klaar om te leren, wat heb je hiervoor nodig of hoe zorg je ervoor dat het je toch gaat lukken?‘. 

Waar werken wij naar toe?

 KC Rijnvliet is nog volop in ontwikkeling, stap voor stap werken wij aan onze pijlers.

Van 0 tot 13 jaar in een doorgaande lijn ontwikkelen

Op een IKC wordt opvang en onderwijs aangeboden, binnen één organisatie. Op Kindcentrum Rijnvliet kunnen wij goed werken aan een doorgaande lijn van 0 tot 13 jaarDeze doorgaande lijn zie je bijvoorbeeld terug in het gedrag van onze medewerkers. Zij hebben een veilige en herkenbare basishouding die kinderen stimuleert om nieuwe uitdagingen aan te gaan. De overgangen zijn ‘zacht‘, medewerkers kunnen de kinderen ondoorbroken ondersteunen en uitdagen. 

Groepsdoorbroken werken vanuit een mentorgroep

Om het leren en ontwikkelen daadwerkelijk ‘onbegrensd’ vorm te geven, doorbreken wij de vaste kaders van onderwijs. Je zit niet meer de hele dag bij één leerkracht, maar ziet verschillende onderwijsmedewerkers. We werken groepsdoorbroken, hierdoor kunnen wij kinderen beter onderwijs geven dat aansluit bij zijn of haar niveau.  

Een kind hoeft niet te wachten met lezen totdat hij of zij in groep 3 zit, ben je wat sneller met leren? Dan zoeken wij samen naar mooie uitdagingen. Is leren lastiger voor jou? Ook dan zoeken wij samen naar mooie passende uitdagingen. Voor iedereen geldt de vraag ‘wat wordt jouw volgende stap?’. 

Elk kind heeft een vaste mentor en mentorgroep. Elke dag start je in jouw vaste mentorgroep met Wellbeing. Daarna kun je dus van een andere medewerker begeleiding of instructie krijgen. In de mentorgroep zitten altijd kinderen van verschillende leeftijden door elkaar, je bent dus nooit ‘de enige’ die naar een ander moet voor jouw instructie op maat.  

Onderwijstijd en Vrije tijd: leren doe je de hele dag door

​Het leren en ontwikkelen stopt niet na onderwijstijd, tijdens de Vrije tijd (BSO) gaat de ontwikkeling natuurlijk door. Er is wel een duidelijk verschil tussen ‘schoolse’ activiteiten en bezigheden die je doet in je vrije tijd. Maar het is natuurlijk niet zo dat een persoon alléén leert tijdens lestijd. 

Tijdens de Vrije tijd op Kindcentrum Rijnvliet zorgen we voor de gelegenheid om kennis te maken met nieuwe, mogelijke hobby’s. Zo ontdek je misschien wel een nieuwe passie! Daarnaast is het belangrijk om te ontdekken hoe je lekker kunt ontspannen of hoe jij kunt ontladen tijdens een sportactiviteit. Ben je gegrepen door een project? Dan biedt de Vrije tijd aanvullende workshops en activiteiten aan.  

Ook tijdens de Vrije tijd hebben de kinderen een vaste mentor en mentorgroep. De mentor onderwijs en Vrije tijd zorgen voor een overdracht, zijn er bepaalde zaken die belangrijk zijn om te weten? 

Samen op avontuur met Kindcentrum Rijnvliet!

Kindcentrum Rijnvliet krijgt een avontuurlijk gebouw in een groene omgeving! Lees hier meer over ons toekomstige gebouw.